Jóval több illetéket kellett fizetnünk a lakásvásárlások után

2008. Júl. 04.
Jóval több illetéket kellett fizetnünk a lakásvásárlások után

Számottevően nőttek az idén a lakossági illetékbefizetések, az év végére valószínűleg jócskán meghaladják a tavalyiakat.


Az emelkedés egyrészt a lakások adásvételére vonatkozó szabályozók változásai miatt következett be, másrészt az illetékhivatalok adóhatósági átvétele sem ment zökkenőmentesen.

A visszterhes ingatlanátruházásból származó illetékbevétel a jelek szerint kismértékben emelkedett – a legfrissebb adatokból legalábbis ez állapítható meg. Az összes ingatlan-adásvétellel kapcsolatos tavalyi illetékfizetés 98,2 milliárd forintra rúgott, s ez szinte azonos volt a 2006-os adattal. A befizetett illeték csupán százmillió forinttal maradt el a 2006-os összegtől.

Mindez azért szembeötlő, mert az illetékfizetési adatok a korábbi években dinamikus növekedést produkáltak, míg tavaly viszont nyilvánvaló volt a megtorpanás. Az idei év első öt hónapjának adatairól elmondható, hogy a befizetés 42 milliárd forintot tett ki, azaz a visszterhes ingatlanátruházásból származó illetékbefizetések mértéke ismét nőhet.

A legszembetűnőbb megugrást az első hónapok hozták: januártól márciusig 11 milliárd forintot tett ki a befizetett illeték, ami az egy évvel ezelőttinél 25 százalékkal több. Az ingatlaneladást ugyanis sokan az idei évre halasztották, mivel 2008-ban számos fontos, az ingatlanok adásvételét érintő változás lépet hatályba. Igaz ugyan, hogy a cserét támogató lakásszerzési kedvezmény megszűnt (azaz idén már nem kerülhetjük el az adófizetést azzal, hogy a régi lakás árát egy újabb lakás megvételére fordítjuk, hacsak az APEH nem bírálja el pozitívan méltányossági kérelmünket), adót viszont csak az öt évesnél fiatalabb szerzemény értékesítése után kell fizetnünk. Mostanáig legalább 15 éven át kellett a megvásárolt ingatlant megtartani ahhoz, hogy jövedelemadó-fizetési kötelezettség nélkül eladható legyen, s aki nem bírta kivárni a 15 évet, annak 25 százalékos jövedelemadót kellett fizetnie.

2007 egyébként is mostoha év volt az illetékek szempontjából, hiszen megszűntek az illetékhivatalok, pontosabban beleolvadtak az adóhatóság intézményébe. Ez leginkább a múlt év januárjában produkált meglehetősen gyenge adatokból olvasható ki: az átszervezések révén az illetékhivatalok aktivitása igencsak visszaesett.

A két, egymástól független tényező hatása alapján összességében tehát megállapítható, hogy az idei év első néhány hónapjának mutatóival összevetve a tavalyi bevételek mérsékeltek voltak.

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!