Olcsóbbak lehetnek a CHF lakáshitelek

2008. Sze. 02.

Negyedéves összevetésben váratlanul felgyorsult a svájci gazdaság növekedése, miközben az infláció enyhült, így csökkent a jegybankra nehezedő nyomás.


A második negyedévben az első három hónaphoz viszonyítva a várt lassulás helyett 0,3 százalékról 0,4-re gyorsult a svájci gazdaság növekedése, ám az éves tempó így is csökkent, 3 százalékról 2,3-re.

Az infláció ugyankkor az augusztusi adatok szerint váratlanul mérséklődött, az éves index 3,1 százalékról 2,9-re csökkent, miután havi összevetésben 0,3 százalékkal süllyedt a fogyasztói árszínvonal.

Az olyan feltörekvő piacok, mint India és Kína kereslete jót tett az exportnak – többek közt az energetikai berendezések és a gépipari termékek kivitelének -, míg az elmúlt hat év legalacsonyabb szintjén tanyázó munkanélküliség a fogyasztást élénkítette.

Az, hogy az infláció lejjebb tudott ereszkedni a 15 éves csúcsról azt jelenti, hogy a jegybanknak több tere nyílik a kamatcsökkentésre, ha azt a következő negyedévekben a gazdaság lanyhulása szükségessé teszi.

A svájci nemzeti bank júniusban nem változtatott a hatéves csúcson álló, 2,75 százalékos alapkamaton – a következő kamatdöntő ülés szeptember 18-án lesz.

Olcsóbbak lehetnek a CHF lakáshitelek

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!