Az arcátlan lakáshitelek megszűnéséért

2008. Júl. 12.
Az arcátlan lakáshitelek megszűnéséért

A Fed az arcátlan lakáshitelezés elleni rendszabályok bevezetésére készül.


Ma dönt arról a Federal Reserve, milyen új szabályokat javasoljon annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki még egyszer a mostanihoz hasonló jelzálogpiaci válság. A célkitűzés az, hogy a lakáshitelbrókerek és a bankok és ne folytathassák a hitelfelvételek túlzott megkönnyítésének a gyakorlatát, illetve ne akadályozzák a kölcsönök átütemezését.

Az interneten is látható, meglehetősen sokak által kommentált javaslatcsomag – amely alapján alakítja ki végső álláspontját a Fed – a következő elemekből áll:

– további ellenőrzések, illetve a hitelezők bevételeinek és vagyonának a vizsgálatára vonatkozó igazoló eljárás meghonosítása;

– az ügyfelek fizetőképességét meghaladó kölcsönök felvételére ösztönző gyakorlat betiltása;

– a hitelátütemezés igénylésekor kirótt büntető költségek korlátozása;

– a pénzintézetek fizetendő adóira, illetve hitelbiztosítására fenntartott tartalék képzésének a megkövetelése.

Ezenfelül a Fed eltilthatja a bankokat attól, hogy lakáshitelbrókereiknek nagyobb juttatást nyújtsanak, ha azok magasabb hitel felvételére ösztönzik ügyfeleiket, kivéve, ha ezt a gyakorlatukat előzetesen nyilvánossá teszik. Végül megtilthatja, hogy a brókerek az ingatlan-értékbecslőkkel a valóságosnál drágábbra értékeltessék a lakásokat.

A fogyasztóvédők nem tartanák elegendőnek, ha a Fed csak ennyi változtatást vezetne be. Szerintük többek között meg kellene tiltani, hogy a hitelezők az ügyfelek hitelképességi vizsgálatának a mellőzésével nyújtsanak kölcsönöket. Ezenfelül a hitelátütemezés teljes költségmentességét tartanák jónak, vagyis nem érik be az erre rakott díjak limitálásával. Úgyszintén tiltanák a magasabb hitelek ügyfelekre erőltetése után kapható jutalmakat.

Természetes viszont, hogy a pénzügyi szektor illetékesei túl keménynek tartanák az interneten napvilágot látott tervezet szabályként való elfogadását. Indoklásuk lényege, hogy ezek túlzottan beszűkítenék a bankok lehetőségeit, ami a lakáshitelpiac visszaesését is eredményezhetné, így végül mégiscsak enyhíteni kellene a megkötéseken. Ugyanakkor például hiányolják azt a módszert is, amellyel elvégezhetnék az ügyfelek hitelképességének pontos ellenőrzését.

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!