Lakáshitel minimálbér mellett is kérelmezhető?

2015. jan. 06.
Lakáshitel minimálbér mellett is kérelmezhető?

A recesszió 2007-ben megkezdődött és ebben a bankok nagymértékben érintettek voltak.  A legnagyobb csapást azzal mérték az ügyfeleikre hogy megváltoztatták a kölcsönök kondícióit és amíg addig egy minimálbérből élő ember jogosult volt lakás hitelre, a recesszió hatása miatt ez megváltozott és már csak azoknak adtak kölcsönt akiknek a munkahelye biztosított volt és relatív magas jövedelemmel rendelkezett. Természetesen kivételek vannak, de az általános tendencia az, hogy aki lakás hitel mellett dönt és a fenti feltételeknek nem felel meg, úgy  egy kezesre van szüksége, vagy legalább egy nagyobb értékű ingatlanra, amit bevonhat.

A lakáshitel kezdete a hitelbírálat

Ebben a kérdésben két fogalmat különböztetünk meg az egyik a jövedelemfedezettség, a másik az ingatlanfedezettség. Érdemes megemlíteni hogy a bankok zöme elfogadja az igénylő hitelkérelmét, ha az illető jövedelme eléri a minimálbér összegét.
Az ideális helyzet természetesen az lenne, ha a hitelt igénylő házaspár mindkét tagja dolgozna, de ez sok esetben nem így van, léven van hogy az egyikük még tanul a másikuk pedig már dolgozik.

Ilyen és ehhez hasonló esetekben a bank alaposan felülvizsgálja a kérelmet, a kérelmezők hátterét és minden- számunkra apró dolognak tűnő- háttér-információt figyelembe vesznek. Az esetek zömében ha minimálbéren van az illető akkor is adnak neki hitelt, viszont a hitel összege nem éri el azt az összeget, hogy a hitel igénylő lakást tudjon venni belőle. Ettől függetlenül a hitel amit kap az lakáshitel, viszont egy kisebb lakásra sem biztos, hogy elég.

Fontos megjegyezni, hogy egy friss törvényi előírás eredményeképp a lakáshitel összege nem haladhatja meg a lakás forgalmi értékének a 80 százalékát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha valaki minimálbéren van, akkor a ház finanszírozási értékének az 50-60 százalékát kaphatja meg. Mindez azért történik mert a bankon belül minden jövedelem függő.

A lakáshitel így is megoldás lehet

Az első megoldás az önerő, ugyanis ezt minden bank beszámítja és minél magasabb az önerő összege annak függvényében kap a kérelmező lakáshitelt. Az önerő természetesen nem azt jelenti, hogy ki kell fizetnie a ház nagy részét csupán annak a bizonyítéka, hogy hitelképes, a bankoknak pedig ez a legfontosabb. A másik megoldás lehet ha akad egy fizetőképes kezes. Amennyiben garanciaként egy ingatlant (ami a családé is lehet) fel tudunk ajánlani, akkor minimálbér mellett is elérhető a lakáshitel, amiből megvehetjük álmaink házát.

A cikk alatt lévő zöld gombra kattintva kitöltheti az űrlapot és segítünk a lakáshitel keresésben!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!