Kedvezően alakul a jenhitelek sorsa

2008. aug. 14.

Eddig nyerésben vannak a japán devizában eladósodottak.


A csak vállalati hitelezéssel foglalkozó Commerzbank tapasztalatai alapján – tudtuk meg Lovas Emese üzletfejlesztési igazgatótól – az elmúlt évben fokozódott az érdeklődés a jenalapú hitelkonstrukciók iránt.A jenalapú hitelek aránya ezzel együtt csekélynek mondható a Commerzbanknál. Mint Lovas kifejtette: az árfolyamkockázat csökkentése érdekében ügyfeleiknek jellemzően akkor adnak devizaalapú hitelt, ha a cég bevételt vagy kiadást tud abban a devizanemben felmutatni.

A globális lassulás erősen visszavetheti a japán gazdaságot, enyhítve az amúgy is alacsony inflációs nyomást. Ez a kamatemelési várakozások kiárazódásához vezethet, mérsékelve a jenkamat szintjét és csökkentve a jen felértékelődésének valószínűségét – kommentálták a japán gazdaságról érkező híreket (erről szóló cikkünk az 5. oldalon) lapunk kérésére az OTP Banknál. Mindez a legnagyobb magyar bank szakemberei szerint kedvező a japánjen-alapú Világhitelt felvett ügyfelek szempontjából, hiszen törlesztőrészleteik alacsonyan maradhatnak. A gyorsjelentését ma nyilvánosságra hozó legnagyobb magyar banknál információink szerint a lakossági hitelezés motorját jelenti a jenhitel.

Az elmúlt időszak adatai alapján cseppet sem indokolatlanul. Az OTP tavaly nyár végén dobta piacra jenalapú konstrukcióját. A japán deviza azóta egy kisebb megingástól eltekintve gyengült. Az adósok törlesztőrészlete szerencsésebb esetben (ez függ a felvétel és a részletfizetés konkrét időpontjától) tíz százaléknál is nagyobb mértékben csökkenhetett. A legfrissebb makroadatok mellett biztató lehet az is, hogy az elmúlt egy évben a japán deviza mintha “megszelídült” volna. Az euróhoz viszonyított korreláció (az együtt mozgás szorosságát jelző mutatószám) lapunk számításai szerint a jen esetében még a svájci frankénál is erősebb volt. A volatilitás hevességét vizsgálva sem jutottunk kedvezőtlen eredményre: míg a svájci frank legerősebb és leggyengébb árfolyama között több mint 16 százalékos volt az eltérés, ez a jennél is alig haladta meg a 21 százalékot. Ez persze magasnak tekinthető, de nem árt figyelembe venni azt sem, hogy az ilyen típusú elmozdulás az eurónál is meghaladta a 13 százalékot. (Az idegen devizában eladósodók mindenképpen fokozott kockázatot vállalnak – ezt ellensúlyozhatja a kamatelőny.)

Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a bankoknál sikerrel járt a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) és a jegybank, amelyek egyaránt óvtak ennek a hitelfajtának a bevezetésétől. A CIB Bank, amelynél még az is felmerült, hogy az OTP-t elsőként követve jelenjen meg jenhitellel, a közeljövőben – mint azt lapunk kérdésére leszögezték – a deviza kockázatossága, a kiemelt volatilitás miatt nem tervezi ilyen konstrukció bevezetését. A Budapest Banknál állítólag az ügyfelek is elutasítanák ezt a lehetőséget. A kérdés az MKB-t sem foglalkoztatja. Ellentétben például az Erstével, ahol arról tájékoztatták lapunkat, hogy folyamatosan vizsgálják a jenhitel bevezetésének lehetőségét a japán és az európai makrogazdasági előrejelzések figyelembevételével. A szektorban terjedő szóbeszéd szerint egyébként az Ersténél és a Raiffeisennél is döntés kérdése, mikor lépnek piacra, jenhitel-konstrukciójuk ugyanis gyakorlatilag már elkészült.

Kedvezően alakul a jenhitelek sorsa

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!