Állami részvétel a lakáshitel-törlesztésben

2009. feb. 18.
Állami részvétel a lakáshitel-törlesztésben

Beterjesztette a kormány a lakáscélú hitelek állami készfizető kezességéről szóló törvényjavaslatát az országgyűlésnek.

Automatikusan két évre szóló állami készfizetői kezességben részesül havi törlesztésének különbözetére minden álláskereső, aki munkahelyét 2008. szeptember 30-át követően veszítette el, ha vállalja, hogy a lakáshiteléből havonta legalább 10 ezer forint törlesztést fizet – olvasható a kormány által az országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatban.

Mint azt az MTI jelentette, a kormányzat segítségéhez kizárólag a 20 millió forintnál nem magasabb eredeti hitelösszeget felvett adós juthat, ha a hitelfedezetként lekötött ingatlanon kívül nincs másik lakással nem rendelkezik, és családjával a fedezetként szolgáló lakásban él.

A lakáshitel módosítását az érintettnek kell bankjánál kezdeményeznie. Ezt követően kell a havonta minimum 10 ezer forintos törlesztőrészletet megfizetnie, míg az állam automatikusan vállalja a készfizető kezességet az eredeti törlesztőrészlet és a 10 ezer forintos havi befizetés közötti összegre.

A 24 hónapra szóló kezesség ingyenes, és a szerződés módosításáért a bank nem számít fel díjat. A törvény az országgyűlésben történő elfogadása után csak akkor léphet hatályba, ha azt az Európai Bizottság is jóváhagyja.

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!