Nem mernek a lakásépítők árat emelni

2008. ápr. 26.
Nem mernek a lakásépítők árat emelni

Igen nehéz évkezdetről tájékoztatta lapunkat Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise-igazgatója.


Mint kifejtette, az első negyedévben az építőipar gyengélkedéséhez hasonló visszaesést tapasztaltak, bár az áprilisi adatok okot adnak már némi bizakodásra is, de az eddig évről évre lendületesen növekvő társaságnál így is csak 10-15 százalékos forgalombővülésre számítanak az év egészében.

Leginkább Budapesten érezhető a piac megtorpanása, holott eddig viszonylag egyenletes volt az érdeklődés a fővárosban, a vidéki irodákat viszont az ügyfelek a megszokott ritmus szerint keresik.

Az árakkal a fejlesztők nagyon óvatosan bánnak, a beharangozott áremelést Kühne Kata szerint alig egy-két lakásépítő merte a visszafogott piacon érvényesíteni, de aki így döntött, az is csak legfeljebb 5 százalékkal növelte a 2007-es árakat. Egy-egy népszerű fejlesztés során ugyanakkor, például néhány XVIII. kerületi projekt esetében a várakozáshoz képest jóval több lakást sikerült értékesíteni, a piac egészét nézve azonban a korábbiaknál bizonyosan kevesebb a potenciális vásárló – emelte ki a franchise-igazgató.

A piaci tapasztalatok kétséget kizáróan igazolják a GKI prognózisát, amely szerint az idén biztosan lakást vásárlók száma az egy évvel korábbihoz képest 40 százalékkal csökken. A cég forgalmának 10-15 százalékos várható emelkedését sem a forgalom bővülése indokolja, hanem a piacon való intenzív jelenlét. Ameddig a közvetítőkön keresztül bonyolított ingatlanügyletek számaránya a jelenlegi szinten marad, a szabad tranzakciók jelentős növekedési potenciál biztosíthatnak, akár még depresszív periódusban lévő piacon is.

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!